Forventningerne til NRF Retail’s BIG Show er altid store. Hvilke trends vil skabe de store skift inden for handel? Hvad er næste niveau, når det gælder om at skabe bedre kundeoplevelser? Og hvad er de hotteste samtaleemner, når det kommer til nye butikskoncepter i New York?
Indledningsvis kan man konstatere, at der efter nogle år med økonomisk turbulens hersker en tydelig optimisme inden for retail-sektoren. Der er stadig udfordringer i omgivelserne, men de underliggende makrotrends, kombineret med de muligheder, som ny teknologi skaber, betyder, at branchen generelt præges af optimisme og tro på fremtiden.
Et interessant tegn på tiden var, at NVIDIA, et tidligere gaming-selskab og de seneste års store børsvinder, var hovedtaler på NRF. Samtidig har Amazons administrerende direktør for butikdrift fået plads i NRF’s bestyrelse. Disse detaljer kan virke små, men i et historisk perspektiv er de betydelige markører, der viser, hvordan den traditionelt set konservative retail-branche nu fuldt ud omfavner de aktører, der ligger forrest i den teknologiske udvikling – og dermed moderniseringen af detailhandlen.
Det overordnede tema for NRF 2025 var «Game Changer», og måske vil man i fremtiden pege på netop 2025 som året, hvor retail virkelig tog skridtet ind i fremtiden – hvor digital innovation blev en forudsætning for rentabel vækst? Men, og dette er et vigtigt «men», det er vigtigt at huske, at teknologi først og fremmest er en muliggører for forskellige aspekter af handel. Nøglen til succes ligger i at balancere «high tech» med «high (human) touch». Det handler om virkelig at sætte kunden i centrum, fremfor ukritisk at basere sig på, hvad der teknologisk er muligt.
AI i centrum for handelens modernisering
Det kom næppe som en overraskelse, at AI var det centrale tema på NRF 2025, og der skal have været omkring 125 udstillere, der demonstrerede forskellige former for AI-løsninger på messegulvet. Men i modsætning til sidste år havde diskussionerne om emnet taget klare skridt fremad. Hvis fokus tidligere havde været på at orientere sig inden for området og stille spørgsmål som «Hvor begynder vi, og hvad skal vi prioritere?», handlede det nu mere om, hvordan man kan skabe forretningsværdi og kundeværdi – og hvordan man kan fordybe arbejdet yderligere.

På et overordnet plan kan man sige, at AI både bidrager til at skabe bedre kundeoplevelser og øget produktivitet. Næsten alle dele af værdikæden påvirkes, selvom det ser ud til, at forsyningskæden er det område, hvor forventningerne lige nu er højest. Ifølge statistikker fra Amazon Web Services estimeres det, at 43 % af al arbejdstid inden for lager og logistik i fremtiden kan blive påvirket af Generativ AI, og at 29 % af alle arbejdstimer inden for dette felt dermed vil kunne automatiseres. Disse tal sætter tingene i perspektiv og viser kraften og potentialet i den igangværende forandring.
Det var også bemærkelsesværdigt, hvor mange konkrete og tilsyneladende succesfulde cases der allerede eksisterer – noget der er ret usædvanligt, når en ny retail-teknologi er blevet så hypet som AI blev sidste år. Man kan desuden konstatere, at udviklingen det seneste år er gået fra at tale om AI som én samlet teknologi til at fokusere på forskellige anvendelser inden for specifikke områder. Sidste år var fokus næsten udelukkende på Generativ AI, mens der i år dukkede begreber op som Physics AI og Agentic AI.
Få resten af det relevante indhold i rapporten:
- Physics AI effektiviserer interne udviklingsprocesser
- Agentic AI bidrager til bedre kundeoplevelser
- «Agentic Commerce» – fremtidens handel?
- Status for AI i retail opsummeret
- Fremtidens butikker – evnen til at balancere high-tech med human touch
- Bedre butikoplevelser gennem datadrevne indsigter og opdateret interiør
- Fremvoksende D-2-C brands skaber en ny generation af communitybutikker
- Fremtidens handel – «Customer first!»